Közszolgálati ügyintéző (esti)

OKJ 54 345 01

Az oktatás munkarendje: esti
Szükséges előképzettség:  érettségi vizsga
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Évfolyamok száma: iskolarendszerű képzésben 2 év (heti 3 nap délutáni elfoglaltság)
Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A Közszolgálati ügyintéző munkája során személyesen, írásban, telefonon vagy elektronikus kommunikációs csatornákon fogadja az ügyfelek megkereséseit. Kezeli a felmerült problémákat, felvilágosítást, tájékoztatást nyújt az ügyfelek részére, válaszol a szolgáltatásokkal vagy eljárásokkal kapcsolatos kérdésekre. Közigazgatási eljárás keretén belül ügyeket kezel, jogkörében meghatározott eljárásokat folytat le. Gépírás, szövegszerkesztés tudás birtokában adminisztratív és dokumentációs feladatokat lát el. Ügyviteli feladatokat lát el. Munkáját jellemzően a központi, területi és helyi-önkormányzati szervek, köztársasági elnök hivatala, az országgyűlés, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, az állampolgári jogok országgyűlési biztosai hivatala, honvédség, határőrség, rendőrség, vám- és pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás, állami és önkormányzati hivatásos tűzoltóság, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a bíróságok, ügyészségek állományában látja el.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Ügyfélszolgálati ügyintéző, Ügykezelő, Irattáros, Adminisztrációs ügyintéző, Dokumentációs ügyintéző, Hatósági engedélyek kiadásával foglalkozó ügyintéző

Szakmai követelménymodulok:

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti azonosító száma megnevezése:

 11555-16 Ügykezelés a közszolgálatban
11632-16  Közszolgálati ügyintéző alapfeladatok
11559-16  E-közigazgatási ismeretek
11560-16  Ügyfélszolgálati kommunikáció magyar és idegen nyelven
11385-12  Magyar- és idegen nyelvű panaszkezelés
11553-16  Rendvédelmi szervek és alapfeladatok
11552-16  Önvédelem és intézkedéstaktika