Festő, mázoló, tapétázó (nappali)

OKJ 34 582 04

Az oktatás munkarendje: nappali
Szükséges előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Évfolyamok száma: iskolarendszerű képzésben 2 év
Képzés díja: ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: Festő, mázoló, tapétázó feladata a szakszerű felületdiagnosztika, felület előkészítése – előkezelése, festés, mázolás, díszítés, tapétázás, vékonyvakolat felhordása, felújítási munkák végzése. Tevékenységét a kézi és gépi festési technológiák alkalmazásával önállóan, a biztonsági előírásai szerint végzi. Tevékenységével a festési folyamat alkalmazásán keresztül részt vesz a technológiai folyamatok, a minőség és a munkabiztonság betartásában. A szakképesítéssel rendelkező képes: anyagmennyiséget számolni tervrajzról, és helyszínen, a felületet előkezelni, az alapvakolat felületét kijavítani kül- és beltérben, sarok-, nyílászárók káváinak, sarokkiképzéseinek kialakítását javítani (élvédő), különböző glettanyaggal simítani a felületet kül- és beltérben, építőelemek, burkolóelemek illesztését szakszerűen javítani, alapfelületet erősítősávval erősíteni, elvégezni a tapétázás előkészítő munkálatait, makulatúrázni, ragasztót keverni, előkészíteni, próbaragasztás végezni, tapétát méretre vágni, ragasztani, lesimítani, kézi, gépi csiszolással finomítani a felületet, színezés esetén beállítani a szükség színárnyalatot, konzisztenciát, próbafestést végezni, fedőréteget felhordani különféle anyagokkal, mázolni; kül – és belterületen egyaránt, mészfestést készíteni új vagy régi felületre kül- és beltérben, fehér, és színes kivitelbe, homlokzat színezését megtervezni, elkészíteni különböző vékonyvakolattal, szilikát festékkel, fröcskölést, durva színfröcskölést készíteni, határoló, díszítő vonalozást, sablonálást készíteni, mintanyomó hengerezést készíteni, egyszerű díszítőelemeket felhelyezni kül- és beltérben.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Csőradiátor mázoló, Építőipari festő, Épületfestő, mázoló, Faszerkezet mázoló, Szobafestő, Tapétázó (falkárpitozó)