Hegesztő (nappali)

mora-5442

OKJ 34 521 06

Az oktatás munkarendje: nappali
Szükséges előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Évfolyamok száma: iskolarendszerű képzésben 2 vagy 3 év
Képzés díja: ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: Fém alkatrészek hegesztését és vágását végzi gázláng, villamos ív, ill. fémolvasztásos vágására vagy egybe- olvasztására szolgáló más hőforrások segítségével. A szakképesítéssel rendelkező képes: olvasni a műszaki rajzokat és a kapcsolódó utasításokat, szabályozásokat, munkaterületet ellenőrizni, előkészíteni a munkadarabot, beüzemelni a munkavégzéshez szükséges gépeket, elvégezni a szükséges vágásokat, darabolásokat, elvégezni a hegesztést, önellenőrzést végezni a munka megkezdése előtt, alatt és befejezése után, betartani és betartatni a munkabiztonsági és környezetvédelmi előírásokat.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Autogénhegesztő, Autogénvágó, Elektromosív-hegesztő, Elektromosív-vágó, Fedőporos hegesztő, Forrasztó, Keményforrasztó, Lágyforrasztó, Lánghegesztő, NC-vezérlésű lángvágógép kezelője, Optikai vezérlésű lángvágógép kezelője, Plazmahegesztő, plazmavágó, Ponthegesztő, Védőgázas hegesztő

Hiány-szakképesítés: Olyan szakma, amelynek tanulása esetén az elhelyezkedés esélye lényegesen nagyobb, és amelynek tanulása során az első évfolyam kezdetétől az utolsó évfolyamot követő első szakmai vizsgaidőszakig a tanuló ösztöndíjat kap, amelynek összege tanulmányi eredménytől függően havi 10.000 – 30.000 Ft.