Ipari gumitermék előállító (nappali)

OKJ 34 543 04

Az oktatás munkarendje: nappali
Szükséges előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Évfolyamok száma:iskolarendszerű képzésben 2 vagy 3 év
Képzés díja: ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: Az ipari gumitermék előállító feladata a gumiipari keverőgépeken receptura alapján a gumikeverékek elkészítése, a gumikeverékekből nyers, félkész nehéz műszaki tömlők és szállítóhevederek felépítése, majd azok vulkanizálása. Az ipari gumitermék előállító elvégzi az alapanyagok teljes körű vizsgálatát, a folyamatközi minőségellenőrzést, valamint a késztermékek vizsgálatát. A szakképesítéssel rendelkező képes: vágó gépsort üzemeltetni, konstrukció szerint méretre vágni, félkész terméket vizsgálni, konstrukció szerint hevedert építeni össze, konstrukció szerint műszaki tömlőt építeni fel, nyershevedert vulkanizálni, nyers műszaki tömlőt vulkanizálni, készterméken roncsolásos és roncsolásmentes vizsgálatokat végezni.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Gumihengerlő, Gumiipari gépi keverő kezelője, Gumikeverő, Hengerkezelő, gumi Hengerszékkezelő (gumitermék gyártás), Gumigyártó- és feldolgozó, Műszaki gumitermék előállító, Gumimérlegelő, Guminyíró (gumifeldolgozás), Tömlőragasztó (gumigyárban), Gumioldat-kezelő, Gumisorjázó-javító, Gumisütő, Gumisütő-javító, Gumitermékgyártó, vulkanizáló, Gumivágó, Préskezelő, gumi, Vulkanizáló