Szerszámkészítő (esti)

OKJ 34 521 10

Az oktatás munkarendje: esti
Szükséges előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Évfolyamok száma: iskolarendszerű képzésben 2 év (heti 3 nap délutáni oktatás)
Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: Szerszám- és készülékelemeket gyárt le, azokat összeszereli, majd a kész szerszámokat és készülékeket beüzemeli, karbantartja, javítja. A szakképesítéssel rendelkező képes: műszaki rajzokat értelmezni, vázlatrajzokat készíteni, méréseket, vizsgálatokat végezni, ellenőrizni, dokumentálni, alakító és megmunkáló szerszámok, készülékek alkatrészeit, elemeit előállítani, szerszám- és készülékelemeket hőkezelni, hagyományos és korszerű technológiákat alkalmazni, azok gépi berendezéseit működtetni, kész elemekből szerszámokat, készülékeket készíteni, összeszerelni, a szerszámokat, készülékeket felszerelni a működtető gépekre, azokat beállítani, beüzemelni.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Cipőipariszerszám-készítő, Fémipari eszközgyártó, Gyémántszerszám- készítő, Idomszerész, Mezőgazdasági szerszámkészítő, Optikai szerszámkészítő, Szabászkés-készítő, Szerszámmegmunkáló, Vésnökszerszám-készítő, Zárszerszám-készítő

Szakmai követelménymodulok:

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti azonosító száma megnevezése:

10163-12  Gépészeti munkabiztonság és környezetvédelem
10162-12  Gépészeti alapozó feladatok
10173-12  Anyagvizsgálatok és geometriai mérések
10192-12  Szerszám- és készülékgyártás
10193-12  Szerszámok és készülékek üzemeltetése, karbantartása
11497-12  Foglalkoztatás I.
11499-12  Foglalkoztatás II.
11500-12  Munkahelyi egészség és biztonság