Női szabó (nappali)

DSCF1547

OKJ 34 542 06

Az oktatás munkarendje:nappali
Szükséges előképzettség:alapfokú iskolai végzettség
Pályaalkalmassági követelmények:nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:szükséges
Évfolyamok száma:iskolarendszerű képzésben 2 vagy 3 év
Képzés díja:ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A női szabó feladata műszaki dokumentáció alapján, sorozat- és méretes nőiruházati termékek gyártása, egyéb termékek ágynemű, függöny, lakástextíliák készítése, ruházati termékek átalakítása, javítása. A szakképesítéssel rendelkező képes: értelmezni a műszaki dokumentációt és rajzi ábrákat, kereskedelmi szabásmintákat kiválasztani és módosítani a megrendelők és ruha gyártók specifikációi és igényei szerint, méreteket és mérettáblázatokat értelmezni, alapszabásmintát készíteni és modellezni, szabást és szabászati előkészítő műveleteket végezni, textiltermék ragasztási műveleteket végezni, kiszabott alkatrészeket a technológiai utasításnak megfelelően összeállítani, a megrendelők egyéni igényei szerint női ruházati termékeket készíteni, átalakítani, javítani, tanácsokat adni.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Nőiruha-készítő, Női szabó, Lakástextil-készítő, Ruhakészítő, Mérték utáni szabó, Átalakító szabó, Készruhavarró