Ipari gépész (nappali)

OKJ 34 521 04
Az oktatás munkarendje: nappali
Szükséges előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Évfolyamok száma: iskolarendszerű képzésben 2 vagy 3 év
Képzés díja: tandíjmentességi feltételek fennállása esetén ingyenes

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: Az ipari gépész feladata az iparban használt gépek, berendezések javítása, karbantartása, az üzemszerű működésük biztosítása. E tevékenységekkel összefüggésben alkatrész felújítási, szerelési feladatok, beüzemelési és adminisztrációs tevékenységek végzése. A szakképesítéssel rendelkező képes: gépi és kézi forgácsoló berendezéseket szerelni, üzembe helyezni, áramlástechnikai gépeket (szivattyúk, kompresszorok) és hőerőgépeket szerelni, javítani, hibát elhárítani, gépeket és berendezéseket üzembe helyezni gépkönyv alapján, elvégezni a szükséges karbantartásokat a gépeken és berendezéseken, meghibásodás esetén elvégezni a hibás alkatrészek cseréjét javítás utáni beüzemeléssel, szükséges mértékű műszeres méréseket végezni, azok eredményeinek jegyzőkönyvben történő rögzítésével, forgács nélküli hidegalakításokat végezni, forrasztásokat, hegesztéseket készíteni, egyéb fémipari munkákat végezni, gépszereléseket, gépbeállításokat és üzembe helyezéseket végezni, műszaki méréseket, vizsgálatokat, minőségellenőrzést végezni.

A képzés célja: A szakképesítés munkaterületéhez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátíttatása. A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).

A szakképesítéssel betölthető munkakörök: Bányalakatos, Darulakatos, Díszlet-lakatos, Épület-szerkezet lakatos, Gépbeállító lakatos, Géplakatos, Gépszerelő és – karbantartó lakatos, Lemezlakatos, Öntödei géplakatos, Szerkezetlakatos, Vas- és fémszerkezeti lakatos